Laskiaisrieha lasten kanssa!

Laskiainen on kristillisen kirkkovuoden juhla. Laskiaissunnuntai on seitsemän viikkoa ennen pääsiäistä ja laskiaistiistain jälkeen alkoi katolisella ajalla 40 arkipäivän paastoaika. Laskiaisen nimi juontaa juurensa paastoon laskeutumisesta, ei niinkään mäenlaskusta kuten nimen perusteella voisi olettaa.

Iltapäivään kuului entisaikaan mäenlasku ja mäenlaskun lomassa huudeltiin "pitkiä pellavia, hienoa hamppua, nauriita kuin lautasia ja lanttuja kuin nurkanpäivät". Mitä kauemmaksi kelkka luisti, sitä pidempiä pellavia saatiin. Naisten oli myös hyvä pitää hiuksiaan hajallaan koko laskiaistiistain, jotta pellavista tulisi puhtaita. 
Laskiaisena järjestettiin myös rekiajeluja sekä muita huvituksia lapsille ja nuorisolle.

Nykyään laskiaisena ei enää ennusteta pellavan kasvua, mutta mäenlasku kuuluu tiiviisti lasten laskiaisen viettoon.

Entisaikaan Laskiaisena syötiin paljon ja erittäin tukevaa sekä rasvaista ruokaa, koska seuraavan kerran sai syödä lihaa vasta paaston jälkeen pääsiäisenä. Ruokaan liittyi myös paljon uskomuksia; rasvaa ei saanut nuolla sormista, koska sormennuolija tulisi saamaan haavan sirpistä. 
Laskiaisen herkut; laskiaispullat alkoivat yleistymään 1800-luvulla, Suomeen pulla rantautui vasta 1900-luvun alkupuoliskolla. Laskiaispullan alkuperämaaksi arvellaan Saksaa, jossa pullat paistettiin voissa ja höystettiin rusinoilla ja korinteilla. Kyytipoikana nautittiin kylmää maitoa, aivan kuten nykyäänkin.

Nykyään laskiaisen vietto asettuu mukavasti laskiassunnuntaille, onhan laskiaistiistaina työpäivä eikä pulkkamäkeen kaikilla ole mahdollisuutta lähteä.

Mitä jos kutsuisit laskiaisriehaa viettämään ystäväperheet, taloyhtiön osakkaat tai naapurit lapsineen?

Ilmoita mäenlasku paikka sekä juhlapaikka hyvissä ajoin, noin 1-2 viikkoa etukäteen.

Perinteet tuppaavat kiiren keskellä nykyään unohtumaan mutta mikäpä olisi parempi hetki talven pimeydessä pyhittää lasten riemulle kuin laskiainen!

 

 

 

Perinteiset laskiaisen herkut

 

Laskiaisriehaan on helppo suunnitella tarjottavia perinteitä kunnioittaen:

  • hernerokkaa
  • ruisleipää sekä levitettä
  • laskiaispullia sekä hillolla että mantelitäytteellä
  • talven tunnelmaan sopivia pikkuleipiä
  • kuumaa kaakaota

 

Hernerokan voi valmistaa alusta saakka itse mutta kiireinen perheen äiti tuunaa kaupan valmiin keiton sopivaksi mm. sinapilla ja sipulihakkeella.

Laskiaispullia (resepti täällä) kannattaa täyttää sekä mansikka- tai vadelmahillolla että mantelimassalla. Näin jokainen voi valita oman makumieltymyksensä mukaisen herkun. Perinteistä poiketen laskiaispullan voi leipoa myös sydämen muotoiseksi, onhan Ystävänpäiväkin ihan jo ovella.

Kaiken voi tehdä valmiiksi jo ennen mäenlaskua ja tulla nauttimaan ihania herkkuja posket ulkoilmasta punoittaen.

Laskiaista odotellen!

 

Artikkeli: © Terhi Tuomela/Confetti

Kuvat:  Copyright 2008 Wilton Industries, Inc ja © Terhi Tuomela/Confetti