Kakkuohjeita

Kakkupohjan paistaminen

 

Suurimpaan osaan Wiltonin alumiinisiin kakkuvuokiin suosittelemme paistamaan viiden kananmunan kakkupohjan.

Peruskakkupohja:

  • 5 kananmunaa
  • 2 dl sokeria
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 0,5 dl perunajauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta

Vatkaa kananmunat ja sokeri vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi.

Sekoita keskenään jauhot ja siivilöi vaahtoon varovasti sekoittaen.

Kaada massa voideltuun sekä jauhotettuun vuokaan ja paista noin 180 asteessa kypsäksi.

Kumoa kakku ja anna jäähtyä.

 

Kakun täyttäminen

 

Kakun täytteissä periaatteessa vain mielikuvitus on rajana!

Ulkomailla hyvin usein erittäin kauniisti koristeltu täytekakku onkin sisältä tiivis kakku, muistuttaa ehkä meidän perinteisiä kahvikakkuja. Meillä Suomessa taas perinteisesti täytekakkku, nimensä veroisesti, sisältää herkullisia täytteitä.

Ennen kakun täyttämistä kakku leikataan kerroksiin pitkällä sahalaitaisella veitsellä tai kakkusahalla.

Kerroksien määrä riippuu kakun koosta sekä korkeudesta.

Kakku aletaan täyttämään pohjakerroksesta ensin kostuttamalla. Kostukkeeksi sopivat mainiosti:

  • hedelmäsäilyketölkkien liemi
  • vaaleisiin kakkuihin vaaleat sitruunamehut/-limsat
  • kivennäisvedet
  • lastenkakkuihin limsat
  • aikuisten kakkuihin erilaiset liköörit, rommit tai konjakki

Kostuttamisen jälkeen täytettä levitetään pohjalevylle, sen jälkeen täytteen päälle asetetaan seuraava kakkulevy joka jälleen kostutetaan. Näin jatketaan kunnes kakku on kokonaisuudessaan täytetty. Muista kostuttaa myös päällimmäinen kakkulevy!

Täytteiksi kakkuihin soveltuvat:

  • marjat ja hedelmät (kokonaiset / siivutetut / soseet)
  • rahka + kermaseokset, jotka voi maustaa esim. marja- tai hedelmäsoseella
  • maustetut kermavaahdot (kaneli / kaakaojauhe / raastettu omena)
  • paksut vanilja- tai suklaakiisselit
  • erilaiset mousset

Samassa kakussa voi olla hyvinkin erilaisia täytteitä kunhan maut täydentävät toisiaan.
Erisävyiset täytteet taas yllättävät kakkua leikatessa ja tuovat kontrastia kakkuun.

Täytetty kakku saa tekeytyä kylmässä mielellään seuraavaan päivään mutta jos täytät kakun heti aamusta, on se koristeluvalmiina jo illalla. Tekeytyessään kakku mehevöityy ja maustuu sopivaksi. Kakun päälle
voi asettaa kevyen painon, jotta kakusta tulee mehevän tiivis ja kakun pinnasta tasainen koristelua varten.

Vinkki! Varsinkin moussepohjaiset kakut kannattaa kasata esim. kelmulla vuorattuun vuokaan / irtopohjavuokaan tai reunavuokaan, näin saat erittäin tasaisen kakun ja mousset hyytyvät kauniisti eivätkä valu.

 

Suosittelemme näitä herkullisia moussetäytteitä:

Marjamousse


- 200 g marjoja
- 2 liivatelehtiä
- reipas 1/2 dl tomusokeria
- 2 dl vispikermaa

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.

Jos käytät pakastemarjoja niin laita ne sulamaan mikroon. Paseeraa (paina siivilän läpi) marjat. Mausta marjamelba tomusokerilla.

Vaahdota vispikerma kovaksi vaahdoksi.

Kumenna kattilassa tilkka vettä ja sulata kuivaksi puristellut liivatelehdet veteen. Lisää neste ohuena norona marjamelbaan. Lisää kermavaahto marjamelbaan varovasti käännellen.

Jos käytät kakussa pelkästään marjamoussea niin tuplaa annos!

Vinkki! Voit siis varioida tätä moussea erilaisilla marjoilla; mansikoilla, vadelmilla, lakoilla jne.!

 

Valkosuklaamousse


- 200 g valkosuklaata
- 2 liivatelehteä
- 1,5 dl vispikermaa
- 1 rkl sokeria
-1 kananmunankeltuainen
- 2 dl vispikermaa

Rouhi valkosuklaa veitsellä pieniksi paloiksi.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.

Vaahdota kerma.

Lisää kattilaan kerma, sokeri ja kananmunankeltuainen. Keitä seosta pohjaa myöten sekoittaen, kunnes sakenee. Älä kuitenkaan kiehuta liian pitkään!

Sulata liivatelehdet seokseen ja lisää myös valkosuklaarouhe pienissä erissä sekoittaen.
 
Anna seoksen jäähtyä noin kädenlämpöiseksi. Sekoita kermavaahto seokseen varovasti käännellen.